22.06.2011

Corul Filarmonicii de Stat din Oradea









Scurt istoric


        În anul 1997, pornind de la nucleul oferit de Camerata Felix căruia i s-au adăugat studenţi ai Facultatii de Muzică de la Universitatea din Oradea, artişti lirici cu pregătire profesională superioară, ia naştere Corul Filarmonicii din Oradea.
        Avram Geoldeş spunea: „... corul Filarmonicii reprezintă o verigă indispensabilă a vieţii muzicale orădene. Prin el activitatea concertistică locală se va colora esenţial, oferind instituţiei largi posibilităţi de diversificare repertorială în sensul cultivării sistematice a creaţiilor vocal-simfonice. Pe de altă parte, existenţa corului va facilita prezentarea la Oradea, cu minime cheltuieli, a unor spectacole lirice (operă, operetă, musical) şi, în acelaşi timp, a unor concerte corale de exigenţă ţinută”.
      Avram Geoldes se dedică total creşterii şi formării Corului Filarmonicii de Stat din Oradea, curand lista repertorială a ansamblului deţinând peste 200 de titluri, acoperind, practic, toate epocile stilistice, dar şi toate genurile muzicale în care ar fi putut fi implicat: a cappella, cantata, oratoriu, requiem, operă, simfonie cu cor etc.Pe lângă vastul repertoriu abordat corul şi-a adăugat în palmares sub mana dirijorului Avram Geoldes un C.D. cu „Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur” de Liviu Comes (1998) şi un C.D. editat la Viena (1999).
     La 28 august 2005 dirijorul Avram Geoldes trece în nefiinţă, lăsându-i pe toţi cei care l-au cunoscut profund îndureraţi. Corul, a cărui ctitor şi formator se stinsese, işi propune să continue activitatea în acelaşi spirit al creaţiilor artistice de valoare.
        Stagiunea 2005 – 2006 găseşte corul într-o perioadă de tranzitie, dirijorul lui fiind tânăra Carmen Bocioc (n. 1978), absolventă a Facultăţii de Muzică din Oradea, discipol direct al dirijorului Avram Geoldeş. Studiind în facultate arta dirijatului coral tocmai cu maestrul Geoldeş, Carmen Bocioc s-a străduit să menţină corul la acelaşi nivel profesional, abordand cu seriozitate şi succes lucrări precum: „Oratoriul Bizantin de Paşti” de Paul Constantinescu, „Messias” de Händel, „Requiem” de Mozart sau „Ultimele 7 cuvinte ale lui Isus pe cruce” de Cesar Franck.
       Din toamna anului 2006 până în prezent la cârma Corului Filarmonicii îl regăsim pe dirijorul Laszloffy Zsolt (n. 1973). Dirijor, doctor în compoziţie (Academia de Muzică din Budapesta), lector universitar la Universitatea Creştină Partium din Oradea, Laszloffy Zsolt este un artist contemporan al cărei formare se află strâns legată de renumita şi apreciata şcoala muzicală clujeană, precum şi de importante centre muzicale europene din Austria (Wiener Musikseminar), Germania (Stockhausen-Kurse), Franţa, Italia şi Ungaria. În 2003-2005 a condus ciclul de concerte educative din cadrul stagiunii Filarmonicii de Stat Oradea.
        Laszloffy Zsolt aduce cu sine un suflu nou în viaţa ansamblului, venind cu tehnica dirijorală a unei şcoli muzicale cu tradiţie, fapt ce se poate observa de altfel şi în creaţiile muzicale abordate de cor sub îndrumarea sa: „Advent Antiphons” de Bob Chilcott, „Messa în Sol major” de Francis Poulenc, „O sacrum convivium” de Olivier Messiaen sau „Tatăl Nostru” de Iloc Ovidiu (membru al corului), „Te Deum” de Kodaly Zoltan, „Mioriţa” de Sigismund Toduta.
        Având o pregătire profesionala înaltă, Laszlaffy Zsolt a îmbogăţit repertoriului corului, acesta apărând periodic nu numai în concerte vocal-simfonice, alături de orchestra simfonică, dar şi în concerte a capella. Nu s-a temut sa abordeze nici repertoriul de operă, susţinând cu succes în ianuarie 2009 două reprezentaţii ale operei „Boema” de Giacomo Puccini, în regia Inei Hudea, profesor la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
        Anul 2008 este un adevarat prilej de sărbătoare pentru Corul Filarmonicii. Se ridica la nivelul asteptarilor realizând în stagiunea 2008 – 2009 12 concerte: 2 concerte a cappella, 8 concerte vocal – simfonice şi 2 spectacole de opera.
      „În primavara anului 2008, imediat după obţinerea statutului de cor de filarmonică cu normă întreagă, a însemnat într-adevăr o bucurie să elaborăm cu colegii artişti programul festiv a cappella pentru aniversarea a 10 ani de la infiintarea corului, prezentat publicului meloman atât la muzeu cât şi la filarmonica” (Laszloffy Zsolt).
      Criza economică obligă instituţia să reconsidere organigrama de funcţionare, drept urmare, din toamna anului 2009 corul revine la jumătate de normă.
       Deşi este un cor relativ tânăr, cei 12 ani de activitate au transformat Corul Filarmonicii din Oradea într-un cor cu tradiţie, care poate aborda cu seriozitate orice epoca stilistică sau gen muzical specific unui astfel de ansamblu. Acest cor şi-a găsit în Oradea un mediu prielnic de manifestare, absolvenţii Facultăţii de Muzică, ai Universităţii Creştine Partium şi ai Universităţii Emanuel fiind surse inepuizabile de talent pentru activitatea ansamblului, dar şi prin prisma publicului meloman, un adevărat susţinător, participant activ şi indispensabil al vieţii muzicale corale orădene.


          Actualul dirijor Lászlóffy Zsolt, prin îndrumare profesională de înaltă calitate continuă îmbogăţirea repertoriului corului, care apare periodic nu numai în concerte vocal-simfonice, alături de orchestra simfonică, dar şi-a format treptat şi un repertoriu a capella.
             Zsolt Lászlóffy a absolvit specializările de compoziţie (1996) şi dirijat (2000) la Academia de Muzică "Gh. Dima" din Cluj.
        A luat parte apoi la mai multe cursuri de măiestrie în: Austria (Wiener Musikseminar), Germania Stockhausen-Kurse),Franţa, Italia şi Ungaria.
            În 2003 a condus ciclul de concerte educative din cadrul stagiunii Filarmonicii de Stat Oradea.
            Începând din toamna anului 2006 este dirijorul Corului Filarmonicii de Stat Oradea.





Sursa citată: http://www.oradeaphilharmony.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu