30.06.2011

SUNETE BIZANTINE SI ORTODOXE


         Institutul Cultural Român din Budapesta a organizat in data de 24 iunie 2011 un concert de muzică religioasă al corului de cameră "Psalmodia Varadiensis" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman" a Universităţii din Oradea, sub bagheta dirijorală a părintelui Mihai Brie. 
        Corul a luat fiinţă în anul 2007 şi în scurt timp a reuşit să dobândească un renume atât pe plan local cât şi naţional prin participarea la diferite evenimente: concerte tradiţionale de Crăciun şi Paşte, festivaluri corale, nelipsind nici itinerariile internaţionale (Austria, Germania, etc.). Corul abordează un repertoriu variat, de la cel religios ortodox, la folcloric şi clasic, însumând până acum nenumărate prezenţe pe diferite scene din ţară şi străinătate. Cei 25 de membri (sopran, alt, tenor, bas) sunt de diferite profesii şi vârste, îmbinând tinereţea cu experienţa corală.
         Corul de Cameră “Psalmodia Varadiensis” revine în Ungaria după concertul organizat în 2007 cu ocazia aniversării a două secole de la întemeierea bisericii ortodoxe din Apateu (Körösszegapáti). În noiembrie 2010 acelaşi cor participă la vernisajul expoziţiei „Icoane româneşti pe sticlă din Transilvania” la Muzeul Munkácsy Mihály din oraşul Békéscsaba - Judeţul Bichiş (Békés) sau la alte evenimente religioase în oraşul Jula (Gyula).
 .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu