10.08.2011

Corul Halmos László al bisericii „Szent László” (Sfantul Ladislau) din Oradea


Scurt istoric al corului

             Corul  bisericii „Szent László” din Oradea şi-a început activitatea în luna februarie a anului 2006.
             Compozitorul Halmos László s-a născut în anul 1909 în Oradea. Fiu a lui Halmos András, fost cantor în biserica Szent László din Oradea.
              Până la vârsta de 20 de ani el a trăit în oraşul Oradea după care s-a mutat la Budapesta, unde şi-a finalizat studiile muzicale. După terminarea studiilor se mută în localitatea Győr din Ungaria unde va locui pana la moartea sa şi va compune o serie de lucrări muzicale în  mare parte religioase.
              Deoarece compozitozul Halmos László  îşi are origini orădene, am hotărat ca  ansamblul coral al bisericii „Szent László” din Oradea să poarte  numele lui ca semn de preţuire, pentru întreaga lui activitate muzicală. Aşadar în luna decembrie a anului 2008 corul bisericii „Szent László” din Oradea preia numele compozitorului Halmos László.
              În prezent corul Halmos László este alcătuit din 30 de persoane. Toti membrii corului  Halmos László participă la activităţiile corului pe bază de voluntariat, fără a fi renumeraţi într-o fromă s-au alta. Dragostea pentru frumos, pentru muzica corală şi nu în ultimul rând pentru biserica  „Szent László” din Oradea, adună  acesti membri ai corului  la ore întregi de repetiti, rupându-i nu odată ci de mai multe ori pe săptămână din mijlocul celor dragi, pentru a continua tradiţia celui a cărui nume îl poartă.    
              Fiind cor bisericesc am participat şi am colaborat la mai multe concerte, festivităţi şi sărbători religioase care au avut loc în diferite localităţi ale judeţului Bihor,cum ar fi:

  1. Hramul bisericii Sfântul Ladislau din Oradea în 27 iunie 2007. 

  2. Hramul bisericii din Belfir în 9 septembrie 2007.


  3. Miruire în biserica de la Belfir în 4 noiembrie 2007.

 
  4. Festivitatea din postul Crăciunului la UDMR în 10 decembrie  2007.

  5. Hramul bisericii Sfântul Ladislau din Oradea în 27 iunie 2008.

  6. Hramul bisericii din Tărian în 14 septembrie 2008.


  7. Festivitatea din postul Crăciunului la UDMR în 10 decembrie  2008.

  8. Concertul de Crăciun din 19 decembrie 2008.


 
  9. Liturghia de Crăciun în biserica Sfântul Ladislau 2008.

10. Concertul din 27 martie 2009.

11. Patimile lui Isus Hristos după evanghelia lui Matei în 5-10 aprilie 2009. ( biserica Sfântul Ladislau)

12. Corul a  participat la Liturghia de Rusalii din 31 mai 2009. în cadrul căreia  Asociaţia NOBILITAS a inaugurat placa memorială în amintirea la 45 de ani de la salvarea demolării bisericii Sfântul Ladislau de către populaţia Oradiei.

13. Concert în onoarea Sfântul Ladislau din 27 iunie 2009.

14. Hramul bisericii Sfântul Ladislau din 28 iunie 2009.

15. Prima sfântă liturghie celebrată de noul preot hirotonisit Farkas András Bertalan în 5 iulie 2009.



16. Miruire în biserica din Palota 30 august 2009.


17. Concertul organizat de noi „In memoriam Halmos László” din 8 november 2009.

ERDON   ERDON Helyi hírek   Halmos László emlékest
2009.11.9 11:48; Frissítve: 2009.11.9 11:48  
Halmos László emlékest

           Születésének századik évfordulója alkalmából Halmos László kompozícióiból hallgattunk meg tizennégyet vasárnap a nagyváradi Szent László római katolikus templomban. A hangversenyen emlékezetes teljesítményt nyújtott a tizenhét tagú Halmos László kamarakórus Brád Mónika karnagy, kántor lelkiismeretes és hozzáértő irányitása alatt. Kilenc kórusszámot hallgattunk meg. A befejezésként elhangzott Magyar misét már együtt adták elő a hangszeres szólistákkal. A vallásos, katólikus jellegű kompozíciók közül három
zsoltárfeldolgozást vitték színre, valamint közismert egyházi énekek feldolgozását is. 
             A Sacerdos et pontifex  a főpásztor bevonulását tartalmazza két szólamban: „Légy jó pásztora népedenek.” A kétszólamú Ingrediente Domino Jézus virágvasárnapi bevonulását tartalmazza. A 66. zsoltár szövegére írt Áldjátok Istenünket nemzetek háromszólamú kórust követően Minden földek Istent dícsérjétek című énekkari alkotás szólalt meg. A Mária népe egyszólamú karéneket a Téged áldunk drága kincsünk ünnepélyes hangvételű kompozíciója követte, majd az Oltáriszentség föld és ég az Éneklő egyház egyik szenténeke csendült fel. A kórus előadásában élvezhettük a továbbiakban a Jubilate Deo, („Ujjongjatok az Úrnak országok…”) zárta a műsor első részét.

Hangszeres művek
 
              A hangversenyen hangszeres művek is megszólaltak. Thurzó Sándor József az 1972-ben a szerző által neki ajánlott lírai Brácsa monológot tolmácsolta stílushűen. A Cantate Dominot (Énekeljetek az Úrnak) egy trió adta elő, amelyet Thurzó Sándor József dolgozott át egy kórusműből, csakúgy mint a többi hangszeres művet is. Ezt a művet megszólaltatták Oláh Boglárka, Kosza Ágnes hegedűn, Thurzó Sándor József brácsán. Az Ave Mariat a Pichl Vencel trió játszotta (Costin Éva, Thurzó Sándor József és Bozsódi Beáta – gordonka) Meghallgattuk a Fohászkodás Boldogasszonyhoz  című kompozíciót Oláh Boglárka, Kosza Ágnes és Thurzó Sándor József előadásában valamint a Három dobrudzsai táncot a Varadinum vonósnégyes (Tokaji Ágnes, Costin Éva, Thurzó Sándor József és dr. Marcu Sikes Ágnes)gondos, ízléses, minőségi hangzást eredményező játékában. A vallásos áhitatot ébrező művek példázatul szolgálhatnak katólikus templomainknak. Halmos László (1909-1997) a győri székesegyház karnagya és a Hittudományi Főiskola tanára valamint megalapítója a győri Palestrina kórusnak. Jelentős szerepet játszott a népdal elvű zeneoktatás és kóruskultúra területén. Az est előadói nagyon közel hozták a hallgatósághoz a felsorolt művek hangulatvilágát, áhitatát.
A koncert nagy sikert aratott a népes közönség sorában.

Tuduka Oszkár














18. Am colaborat la concertul “Sfântul Cecilia” din 21 noiembrie 2009, organizat de Szeghalmi Péter Emese

ERDON   ERDON Helyi hírek   Egyházzenei hangverseny Szent Cecilia tiszteletére
2009.11.23 11:42; Frissítve: 2009.11.23 11:42

Egyházzenei hangverseny Szent Cecilia tiszteletére

       Nagyvárad - Szombaton este a Szent Anna templomban rendeztek egyházzenei hangversenyt a vértanúhalált szenvedett és szegényeket gyámolító Szent Cecilia tiszteletére, aki 230. körül halt meg. Az hangverseny szervezője Szeghalmi Péter Emese volt, aki egyben orgonán kísérte a 2009. október 1-jén alakult Musica Antiqua együttes szólistáit (Gergely Erna szoprán, hegedű, Kiss Tünde altfurulya, Bozsódi Beáta gordonka). Megszólalt Esterházy Pál herceg (1635–1713) műkedvelő költő, zeneszerző Harmonia caelestis egyházi kompozíciók gyűjteményéből az Amoris flamulla című alkotás. A Magyar egyházi népénekeket használja fel a szerző nyugati köntösben. Ezt követően Kájoni János (1629/30–1687) zenei dokumentumok gyűjtőjének egyik darabja csendült fel, a Salve regina, amely egy katolikus énekeskönyvnek egyik darabja. Ugyancsak Esterházy Páltól hallgattuk meg O dulcieses című darabját. Végezetül Henry Purcell híres angol zeneszerző az angol barokk fénykorában keletkezett Rondeauja csendült fel. Az előadók igen közel hozták a hallgatósághoz az áhítatot ébresztő kamaramuzsikát.
         Három kórust hívtak meg erre az ünnepi alkalomra: a Szent László templom Halmos László kórusa lépett fel először három énekkari művel, amelyeket már volt alkalmunk meghallgatni a Szent László templomban (Jubiláte, Minden földek…, Mária népe…), és végezetül D. Lawrence 34. zsoltárát énekelték. Úgy éreztük, hogy előadásuk még rangosabb volt, mint a múltkori. Schneider Arnold tanár, kántor-karvezető vezetésével a Scola Vocem Jucinditatist, a gregoriánban fogant XVII. miséjéből a Kyrie, Sanctus és Agnus Deit szólaltatták meg. Mindhárom miserész az adventet köszöntő mű. Majd az Ecce Virgot énekelte az együttes. A liturgikus énekeket szakszerűen, stílushűen adták elő. A műsor befejező részeként mutatkozott be az érmihályfalvi Jubilate Deo római katolikus kórus Bokor János hittanár, karvezető vezényletével. Igazi ajándéka volt az estnek, szolgálatot teljesítettek, amikor előadták Bárdos Lajos A pusztábó kiáltó szava című énekkari művét, amelynek dallama azonos az Ó ékességes című egyházi dallammal. Majd Werner Alajos Égi Szűz virág című énekkari kompozíciója után Joseph Haydn Hozzád kiáltok, hű Uram, Dr. J. Koch O salutaris hostia és Esterházy Pál Pange lingua alkotása zárta értékes műsorukat. A rendezvény elején közösen énekelték el az előadók és a hallgatók Örvendezzetek mindnyájan az Úrban,valamint befejezésként a Szent Ceciliáról szóló éneket: Kihez az Úr elküldi angyalát. Az ünnepélyes est abból a szempontól is emlékezetes, hogy több együttest hívtak meg, hogy rangossá tegyék a méltó ünneplést.



Tuduka Oszkár


19. Am colaborat la concertul de Crăciun, organizat de Thurzó Zoltán din 20 decembrie 2009.




20. Am colaborat la Concertul de Florii organizat de Thurzó Zoltán în 28 martie 2010.





21. Patimile lui Isus Hristos după evanghelia lui Matei în 28 martie şi  2aprilie 2010 şi Liturghia de Învierea lui  Isus Hristos

22. Liturghia de Rusalii în data de 23 mai 2010.

23. Miruire din biserica Sfântul Ladislau în 13 iunie 2010.


24. Hramul bisericii Szent László ,în cadrul căreia orga bisericii a fost binecuvântată de preotul paroh Kiss Albert din Oradea 29 iunie 2010.

ERDON   ERDON Helyi hírek   Lámpása volt nemzetünknek
2010.06.28 08:16; Frissítve: 2010.06.28 08:16


Lámpása volt nemzetünknek

  Nagyvárad - Vasárnap délután tartották a várad-újvárosi Szent László templom búcsúünnepét. Kiss Albert apátkanonok megáldotta a felújított orgonát, a szentmise szónoka Nagy Jácint köröstarjáni plébános volt.
A búcsúünnep alkalmából zsúfolásig megtelt a nagyvárad-újvárosi római katolikus plébániatemplom. Bevezetőjében Kiss Albert apátkanonok, székesegyházi főesperes hangsúlyozta: Szent László személyében eszményképet kaptunk, a király utat mutat számunkra, hogy megtaláljuk a helyes irányt Isten felé. Az orgonák a 11-12. században váltak a templomok díszévé, kiegészítették vagy helyettesítették az énekszót. Hangterjedelmüknek, bonyolult szerkezetüknek és monumentális felépítésüknek betudhatóan a legnagyobb zenekart is felülmúlják, ezért a fúvós hangszerek királynőjének is nevezik őket. A főtisztelendő ezt követően megáldotta a Szent László templom újjávarázsolt orgonáját.
Példát mutat
 A misén Szent Máté könyvéből szólt az evangéliumi részlet. Prédikációjában Nagy Jácint köröstarjáni plébános arra hívta fel a figyelmet: a hétköznapi megpróbáltatásaink közepette sokszor eszünkbe juthat az a krisztusi parancsolat, hogy “Szeresd Uradat, Istenedet, teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből. Szeresd felebarátodat, mint önmagadat”. Mindezt azonban nehéz átélni, megtapasztalni, ezért az egyház szenteket állít elénk, hogy példájukon felbátorodva, mi is kövessük őket, és tudjunk szeretni mindenkit, kivétel nélkül. Szent László is közéjük tartozik, megmutatja nekünk, hogy miként lehet Krisztus szeretetében élni. A krónikások tanúsága szerint nem csupán bátor és vitéz cselekedeteivel, hanem lelki erősségével is kiemelkedett a többiek közül. A jámborság volt az egyik virágzó erénye, elszántan védte a becsületet, az árvákat és az özvegyeket. Dolgozott és imádkozott, elhatározásai, igaz döntései előtt mindig kereste a szoros és eleven kapcsolatot Istennel, mert tudta: nem körülötte forog a virág, ahhoz pedig, hogy jó vezető legyen, tisztában kell lennie saját képességeivel. Lámpása volt nemzetünknek, a lelki élet útját járta, tetteivel és magatartásával arra bíztat bennünket: nem az a fontos, hogy milyen korban élünk, hanem hogy miként tesszük ezt.

Nem az eredeti

 A szentáldozás után Lőrincz Ottó esperes-kanonok elmondta: a megjavított orgona nem azonos azzal a hangszerrel, amelyen az 1760-as években Michael Haydn és Karl Ditters von Dittersdorf játszott, az ugyanis eltűnt. Ezt Országh Sándor és fia készítette, és 1895-ben szentelte meg Dénes János várad-olaszi plébános. Mechanikus orgona volt, de 1958-ban Gy. Szabó László egy pneumatikus részt épített hozzá. A keresztezés gondot okozott, ezért a renováláskor az eredeti változatot választották. A plébános köszönetet mondott a támogatásért a Bihar Megyei RMDSZ-nek, Kiss Sándor elnöknek és Szabó Ödön ügyvezető elnöknek, valamint Marz Gizella magánszemélynek, az élményszámba menő zenei közreműködésért pedig Bogdán-Bódis Ádám orgonistának, a Varadinum vonósnégyesnek, Viktor Józsefnek és a Brad Mónika karnagy vezette Halmos László kórusnak.

 Ciucur Losonczi Antonius

25. Am colaborat la Concertul „In memoriam Thurzó Sándor” din 26 septembrie 2010, organizat de nepotul lui Thurzó Zoltán.


26. Am colaborat la Concertul Svetozar Sasa Kovacevic din 3 octombrie 2010, organizat de Thurzó Sándor József.

   
27. Hramul bisericii din Ioşia Sfânta Tereza la data de 3 octombrie 2010.


29. Concert în amintirea beatificării episcopului Bogdánffy Szilárd organizat de noi la data de 29 octombrie 2010 în biserica Sfânta Tereza din Ioşia.


ERDON   ERDON Helyi hírek   Koncert: egyházzenei ájtatosság Várad-Ősiben
2010.10.31 12:47; Frissítve: 2010.10.31 12:47

Koncert: egyházzenei ájtatosság Várad-Ősiben

Nagyvárad - Október 29-én, pénteken, Isten szolgája dr. Bogdánffy Szilárd vértanú püspök boldoggá avatásának előestéjén egyházzenei ájtatosságot tartottak a nagyvárad-ősi katolikus templomban.
A koncertet Brad Mónika, a Szent László templom Halmos László Kórusának karvezetője szervezte annak apropóján, hogy Fiedler István akkori püspök 1934. június 29-én a nagyvárad-ősi Lisieux-i Kis Szent Teréz templomban szentelte pappá Bogdánffy Szilárdot. Az egyházzenei ájtatosságon részt vevőket- név szerint Habsburg Mihály főherceget- NagyTibor plébános köszöntötte. Mons. Fodor József általános helynök arra hívta fel a figyelmet: Váradon utoljára Szent László király szentté avatását ünnepelték őseink 1192. február 2-án, tehát 818 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ilyen történelmi eseménynek lehessen tanúja az itteni magyarság. Egyébként Lisieux-i Kis Terézt 1921-22-ben avatták boldoggá, 1925-ben pedig szentté. Ennek köszönhetően elindult az ünneplése, a tiszteletére pedig templomok épültek világszerte. Fiedler István is nagy tisztelője volt neki, ezért úgy döntött, hogy egy-egy templomot építtet Nagyváradon és Szatmárnémetiben is. A várad-ősi isteni hajlék 1934-ben készült el, és hogy még emlékezetesebbé és ünnepélyesebbé tegye a szentelést, a püspök úgy döntött, hogy az azévi pap- (köztük a Bogdánffy Szilárdét is) és diakónus szenteléseket ebben a templomban végezzék.

Ősbemutató

Az elmúlt pénteki egyházzenei ájtatosságon először ősbemutatóként a Bogdánffy Szilárd-himnusz csendült fel, majd sorrendben az Ünnepet ül veled hit királya című szerzemény; Dankó János: Adagio; W. A. Mozart: Quartet Köchl nr. 156; Halmos László: Jubilate; az Üdvözlégy Mária; J. S. Bach: Air; Bihari Sándor: Ave Maria; Tomaso Albinoni: Adagio in sol minor; J. S. Bach- Ch. Gounod: ave Maria és S. Sz. Kovacsevics: Halleluja hangzott el. Fellépett a Varadinum vonósnégyes (Tokaji Ágnes, Costin Éva, Thurzó Sándor József és Bozsódi Beáta), Oláh Boglárka (hegedű), Oláh Gabriella (hegedű), Bálint Johanna (zongora), Boros Péter (nagybögő), Viktor József (szólóének), valamint a Halmos László Kórus, Brad Mónika vezényletével. A hallottakat méltán jutalmazta a közönség tapssal.

Ciucur Losonczi Antonius

30. Am colaborat la Concertul din postul Crăciunului din 5 decembrie 2010, organizat de Thurzó Sándor József  la casa de cultură din Velenţa.
ERDON   ERDON Helyi hírek   Adventi kamarazene szólt
2010.12.6 08:39; Frissítve: 2010.12.6 08:39

Adventi kamarazene szólt 

 

 


                        


 







Nagyvárad - Vasárnap délután Thurzó Sándor József művészeti vezető rendezésében és műsorvezetésével adventi kamarazenei hangversenynek biztosított helyszínt a nagyvárad-velencei római katolikus kultúrotthon.
Az elmúlt napokban több színvonalas programnak is helyszínt biztosított a Cservák Miklós elnök vezette várad-velencei RMDSZ-körzet székhelyéül szolgáló római katolikus kultúrotthon, vasárnap délután a hagyományos adventi kamarahangversenyre került sor. Elsőként a Szent László-templom Brad Mónika vezényelte Halmos László kórusa lépett színpadra, kiegészülve a kibővített Varadinum vonósnégyessel (Bálint Johanna és Boros Péter csatlakozott a Tokaji Ágnes, Costin Éva, Thurzó Sándor József és Bozsódi Beáta alkotta kvartetthez). Elhangzott: J. S. Bach: 147. Kantáta, G. F. Handel: Xerxes operájából Rinaldo áriája (Viktor József kitünő előadásában), valamint S. S. Kovacsevics: Halleluja című kompoziciója, a zeneszerző születésének 60. évfordulója alkalmából. Réthy Brigitta Fr. Chopin: Fantázia (op.66) című szerzeményét szólaltatta meg, majd Jártó Kocsis Emőke (szoprán) és Bálint Johanna (zongora) közreműködésében a Meine Liebe ist grün című darab csendült fel J. Brahmstól. A páros később a Das Madchen sprict című szerzeménnyel is elbűvölte hallgatóságát. Egy ősbemutatónak is fültanúi lehettek a zenebarátok: a szerző jelenlétében Dankó János: Szép karácsony című műve szólalt meg, a Tokaji Ágnes, Costin Éva és Bozsódi Beáta triónak köszönhetően.
Európai bemutató
A Boros Péter nagybögőssel kiegészült Varadinum vonósnégyes S. S. Kovacsevics: Humoreszk című művét is eljátszotta, majd G. Thiago Mello brazil zeneszerző Határtalan szeretet című darabja szólalt meg, európai bemutatóként, a Kromatik ének-duett (Réthy Brigitta és Cristina Macavei) és a Varadinum vonósnégyes zenei ajándékaként. Albert Hay Malotte amerikai zeneszerző Mi Atyánk című alkotásával Cristina Macavei (szoprán) és Réthy Brigitta (zongora) készült. Ezután ismét egy váradi kortárs zeneszerző műve csendül fel: Lászlóffy Zsolt Őrült szív című szerzeménye, a Varadinum vonósnégyes közreműködésében. G. Rossini híres Macska-szerenádját Cristina Macovei és Réthy Brigitta szopránok adták elő Bede Róbert zongorakiséretével, majd egy újabb közismert alkotás, az O Sole Mio hangzott el (E. di Capuatól), Bede Róbert és ifj. Bede László tenorok, illetve Réthy Brigitta (zongora) produkciójában. Az emlékezetes hangversenydélután a bihari adventista Kromatik kamarakórus fellépésével zárult: a Réthy Brigitta irányította énekesek Alexa Popovici: Suntem trei crai és A. Bruchner: Locus Iste című műveit szólaltatták meg.

Ciucur Losonczi Antonius 

31. Concertul de Crăciun, organizat de noi, la data de 17 decembrie 2010  în biserica Sfântul Ladislau Oradea
ERDON   ERDON Helyi hírek   Karácsonyt köszöntő koncert
2010.12.20 11:44; Frissítve: 2010.12.20 11:44

Karácsonyt köszöntő koncert

December 17-én, pénteken karácsonyváró koncertet tartottak a Szent László templomban. Fellépett a Fortissimo Trió, Jártó Kocsis Emőke, Bálint Johanna, Viktor József és a Halmos László kórus.
A rendezvény szervezője Brád Mónika karnagy volt. A műsor első három számát a Szent László templom Halmos László kórusa énekelte Brád Mónika hiteles vezényletével. Elhangzott Marc-Antoine Charpentier (1634-1704) francia zeneszerző, a Szent Chapel templom volt karmesterének a Te Deuma, amelynek szólóját Viktor József kontratenorja avatta rendkívül emelkedetté. Ezt követően J. Schnabel Transeamus… (Haladjunk Betlehem felé…) című kórusműve csendült fel. Az énekkari darabokat követően szólalt meg Giuseppe Tartini (1692-1770) olasz hegedűművész és zeneszerző I. számú Kamaraszonátája, amelyet a Fortissimo Trió (Tokaji Ágnes, Costin Éva, Bozsódi Beáta) mutatott be. A patetikus hangvételű barokk művet – amely átmenetet jelent a korai klasszicizmus felé – finoman tagolt melodikával, virtuozitást sem nélkülözve szólaltatták meg az előadók. Arthur Seybold Karácsonyi fantáziáját is ugyancsak a Trió adta elő, felelevenítve a közismert karácsonyi dalokat (mint például a Hull a, hull a selymes hó). Egy eddig jobbára ismeretlen művet hallgattunk meg: John Newton Amazing Grace (Csodálatos kegyelem, milyen édes e hang) című alkotását. A zeneszerző rabszolgakereskedő volt, aki 1748-ban egy nagy vihar következtében megtért, és ezt az éneket szerezte, amely az indiánok himnusza lett. A sajátos amerikai spirituáléra emlékeztető dallamot Jártó Kocsis Emőke szopránja mintázta meg a stílusban rendkívül jártasan, akár a hangszínre, akár a hangerőre emlékezünk. A zongorával kísért kórus előadásában hallgattuk meg Demény Dezső Jöjjetek hívek című kompozícióját (latin nyelven). César Frank híres Panis Angelicusának a szólóját Viktor József éneke avatta élménnyé, a zongorával kísért kórussal egyetemben. Adolphe Adam (1803-1856) jeles francia operaszerző Szentséges éj című dalát ugyancsak Jártó Kocsis Emőke mutatta be. Ezúttal is elhangzott Bach közismert 147. kantátája (Áldva áld az Isten engem…) az énekkar és a Fortissomo Trió közreműködésével igen szépen, a barokk stílusra ráérezve. Majd Tommaso Albinoni 1-es számú Kamaraszonátájának barokkos melódiaíveit, többszólamú szerkesztését igen hitelesen avatták élménnyé. Dankó János Szép karácsonyát ezúttal is alkalma volt a közönségnek maghallgatni. A váradi szerző művét a Triónak ajánlta, s ezúttal is szép, romantikus íveivel keltett hangulatot. Befejezésül három kórusmű szólalt meg. Először Bach-Gounod Ave Mariája, amelynek szólóját ugyancsak Viktor József énekelte, nagy sikert kiváltva. Jártó Kocsis Emőke pedig érdekes módon szavalattal lepte meg hallgatóságát, Ady Endre Karácsony című versét adta elő. Végezetül Franz Xaver Gruber szerzeményének, a Csendes éjnek az előadása teremtett az ünnephez méltó hangulatot.

Tuduka Oszkár



32. Liturghia de Crăciun în biserica Sfântul Ladislau în 24-25 decembrie 2010.



33. Concert de colinde la Bazilica din Oradea în 26 decembrie 2010. Solistă: Oana Lianu- nai, acompaniază la orgă: Brad Monika 


ERDON   ERDON Helyi hírek   Pánsíp szólt a Székesegyházban
2010.12.20 08:27; Frissítve: 2010.12.20 08:27

Pánsíp szólt a Székesegyházban

 

 
 

             Nagyvárad - A Római Katolikus Püspökség támogatásával zajló sorozat nyitányaként vasárnap este Brád Mónika kántor, kórusvezető és Oana Liana pánsípművész koncertezett a váradi Bazilikában.
A koncert kezdetén Mons. Fodor József általános helynök, a Bazilika plébánosa ismertette röviden a két művész szakmai pályafutását, valamint a programot. Arra hívta fel a figyelmet: Oana Liana világhírű előadóművésznő, a pánsíp királynőjeként vált ismertté. A Nagyváradi Egyetem Zenei Fakultásának oktatója. 2005-ben szerzett doktorátust, diplomamunkája (Pánsíp: tradíció és modernitás közt) az első mű a világon, “mely akadémiai szinten kezeli a pánsípot, mint hangszert, úgy elméleti, mint gyakorlati szempontból”. Sikeresen képviseli a különböző zenei műfajokat, emellett énekel, és egyaránt játszik olyan hangszereken, mint zongora, tilinkó, furulya, okarina, doromb és skót bőrduda.
A Székesegyházban Brád Mónika kisérte őt orgonán, aki a Nagyváradi Egyetem Zenei Fakultásának másodéves hallgatója. A Szent László templom kántora, illetve a Halmos László Kórus vezetője. Az énekkarnak több ízben volt közös koncertje a Varadinum vonósnégyessel és Thurzó Zoltán zongoraművésszel, és több egyházzenei rendezvényen képviselték sikerrel a várad-újvárosi plébániatemplomot.
Hagyományőrző énekek
A vasárnap esti rendezvényen a két előadóművész egy válogatást nyújtott a világ legszebb hagyományőrző énekeiből, megelőlegezve ezzel a karácsony meghitt hangulatát. Oana Lianu virtuozítása és rafinált előadásmódja kitűnően illett Brád Mónika kifinomult orgonajátékához. Többek közt felcsendült: F. Schubert: Ave Maria, Carl Müller: Away In A Manger, Felix Mendelssohn-Bartholdy: Hark! The Herald Angels Song, Lewis H. Redner: O Little Town Of Bethleem, Franz Gruber: Silent Night, Holly Night, J. H. Hopkins: We Three Kings Of Orient Are, Richard Willis: It Came Upon The Midnight Clear, J. F. Wade: O Come, All Ye Faithfull, valamint G. F. Handel: Joy To The World című szerzeménye, illetve olyan tradícionális magyar és román énekek, mint például az Ó gyönyörű szép, Dícsőség, Mennyből az Angyal, Moş Crăciun vagy O, ce veste minunată.
Ciucur Losonczi Antonius

34. Patimile lui Isus Hristos după evanghelia lui Matei după compozitorul Harmat Artúr în 17-22 aprilie 2011 şi Liturghia de Învierea Domnului Isus Hristos. 



35. Liturghia de Rusalii în 12 iunie 2011.



36. Am colaborat la Festivalul Internaţional de Muzică Clasică Braziliană, ediţia a X-a,  director artistic al festivalului  Thurzó Sándor József  în 11 iunie 2011.


 
37. Hramul bisericii Sfântul Ladislau din Oradea în 27 iunie 2011.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu